За размера на яйцата

Много е актуална темата за яйцата в последно време. Може би защото наближава Великден, а може и по други причини. В България нищо не е изолирано събитие, особено когато се намерят личности от високите етажи на властта, които да изказват мнение и да дават препоръки! Та така по повод на темата в пресата и в ефира – за размера и цената на яйцата, реших и аз – като един обикновен фактор или- по точно – елемент на гражданското общество в страната, да изкажа мнение. ??ма ли, аджеба, значение размерът или от значение е само цената… на яйцата?

Аз обичам да следя новините, да бъда информирана и да знам, какво се случва около мен и като цяло в България и по света.  ?? така в последните дни погледът ми постоянно се спира на коментари и изказвания на държавните мъже в страната ни по отношение на треската за яйца всяка година преди Великден.

Купувам яйца обикновено от магазинчето до блока, където живея. ??збягвам да купувам от големите магазини, но не за друго, а за да не ги нося, рискувайки да счупя някое яйце. Много бях доволна – редовно ми се случваше да попадна на такова с два жълтъка, а и винаги бяха много големи. Но, не знам дали заради общото положение в страната покрай идните празници или защото кокошките не са особено щастливи от студените дни тази зима, вече трети път купувам яйца, които някак си се вписват повече в описанието за „яйце от пъдпъдък“. По тази причина реших да се информирам повече за тези яйца и попаднах на една много интересна статия на страницата Bulgarica – за българите в Калифорния.  Авторът беше публикувал снимка за разликата в размерите на видовете яйца, за да може човек да се ориентира. Така и аз допълнително се убедих, че си купувам явно такива яйца. От там научих, че яйцата от пъдпъдък били изключително полезни, не само защото са богати на витамини, но имали и едно особено свойство – действали като виагра.

За сравнение, направих снимки и на закупените от мен яйца. Няма да споменавам, че цената е 0.35 лева за брой. Това едва ли има значение след споделените по-горе мисли и факти! Е, преди месец плащах 0.25 лева за едно яйце, но няма да издребняваме сега, нали?!

Не знам дали има смисъл да споменавам, че прочетох тук-там и относно стандартите при размерите на яйцата. В страницата www.hera.bg  попаднах на разяснение за размерите и грамажа. Оказва се, че зад печатите върху яйцето се крие следния грамаж – за S – над 43 гр., за M – над 53гр., за L – над 63 гр. и за ХL – над 73 гр. Е, както и да ги гледах и мерих, макар и само с поглед, закупените от мен яйца, попадаха в ценовия клас на L и XL, но в размера на S, че даже XS, както има такъв при дрехите!

Замислих се и след като още веднъж прегледах новините, споровете, мненията и коментарите на важните фактори в страната, реших, че всъщност няма от какво да се оплаквам, а трябва дори да съм благодарна. ?? така именно по тази причина реших, че съм длъжна да споделя благодарността си с тези, които биха прочели разсъжденията ми тук. Стигнах до заключението, че с високата цена на яйцата аз подкрепям бизнеса и икономиката на България, а те от своя страна ми подаряват възможността на цената на едно кокоше яйце да имам такова от пъдпъдък. ??ли поне да си мисля, че е такова – поне на размер го докарват! Естествената Виагра явно е допълнителен бонус…

Нямам какво да кажа в заключение… Простете, но думи не ми останаха!

Ива

The monologue is the most popular form of dialog!

One thought on “За размера на яйцата”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.