Новият дом на старите книги

Ето ме пак с нова идея в действие! Тя се зароди още в началото на годината, ако не и още по-рано, но чакаше своя ред, търсеше посока и търпението, както винаги, се награждава. ?? новата идея вече действа…

Преди повече от месец ми се обади моята майка, видимо развълнувана. Тъкмо бяха гледали с татко репортаж по Btv за едно младо момиче с голям ентусиазъм да развива читалището в селото си. Веднага запомних името на селото, което трудно се забравя – село Баница, обл. Враца. Майка ми ми разказа накратко за хубавата идея на Петя Маринова да съживи дейността на селското читалище и да върне хората – стари и млади в него, да го направи не само място за четене, но и място за среща и раздумка.

Развълнувах се, не искам да крия. Преди около година след смъртта на една прекрасна приятелка на майка, бяхме получили в кашони книгите от библиотеката й. Майка ги описа и подреди. Някои от тях раздаде да се четат, но все пак оставаха много ценни произведения на художественото изкуство, който ние вече притежавахме. Още тогава решихме, че ще ги дарим на някое читалище в малко село, където хората искат да четат, но бюджетът не стига за закупуване на нови книги.

?? ето така, съвсем на място и на време, пък и, както казват хората, като на тепсия ни се поднесе село Баница!

Накратко казано, след дълго търсене на някакви координати в интернет за читалище „Светлина“, с. Баница попаднах единствено на телефонния номер на училището; Свързах се с директорката г-жа Трифонова – Тончовска, която любезно предаде телефонния ми номер на Петя Маринова; Петя ми се обади буквално след по-малко от 5 минути и вече споделях с нея идеята за книгите. Тя се зарадва изключително много на инициативата, чувах емоцията в гласа й, докато ми обясняваше колко е голяма нуждата им от книги. Казах й по телефона, а и сега мога да го повторя, че тя направи деня ми щастлив още от сутринта.

Нуждата на читалището е от детска и ученическа литература, класика, речници. Липсват им обаче и любовни и криминални романи и друга развлекателна литература.

??деята ми е книгите да са в читалището в село Баница за 1. ноември – Денят на народните будители!

Вече нямам търпение да започна със събирането на книгите, които да потеглят за новия си дом в края на месец октомври.

„Новият дом на старите книги“ чака с широко отворени порти! ??скам пак да преживеем заедно онази невероятна емоция, която се създава от настроението, свързано с осъществяването на идеите в действие.

Пишете ми! Питайте! Дарявайте!

Ива

The monologue is the most popular form of dialog!

8 thoughts on “Новият дом на старите книги

  1. Добра новина: След като получих и продължавам да получавам доста заявки за дарения на книги, на 8. септември разговарях с г-жа Сиракова от читалище „Зора“ в гр. Лъки. Тя прие идеята силно развълнувана и предварително благодари! ?? така – това е второто читалище, което чака да посрещне нашите книги!

  2. Мога ли да се включа в инициативата? Въпреки , че е чак февруари?
    Какво да направя, на кого да се обядя, къде да изпратя? Приготвила съм известно количество книги…

  3. Дари, Р??ожеС? РґР° СЃРµ включиС?, разбира СЃРµ! Р’ Р??РѕР??ента инициативата Р·Р° книгите Рµ активна РґРѕ края РЅР° февруари. РЎСЉР±РёСЂР°Р?? РєРЅРёРіРё Р·Р° читалището РІ РљСЂРёРІРѕРґРѕР». Така че РїРёС?Рё Р??Рё Рё ще СЃРµ разбереР??, как РґР° РІР·РµР??Р° книгите. 🙂

  4. Здравейте и от мен! Много се зарадвах, когато прочетох за тази инициатива! Браво за прекрасната идея!
    Мога ли да се влкюча? Нямам особено много книги за даряване, но ми се иска да отидат в добри ръце….

  5. Надя, радваР?? СЃРµ Р·Р° интереса ти. Разбира СЃРµ, че Р??ожеС? РґР° СЃРµ включиС?. РџРёС?Рё Р??Рё Р??ейл, Р·Р° РґР° СЃРµ разбереР??, как Р??РѕРіР° РґР° РІР·РµР??Р° книгите, които СЃРё СЂРµС?ила РґР° дариС? – РІ случая Р·Р° читалището РІ РљСЂРёРІРѕРґРѕР». 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.