Дари и забрави?

Не можах да се сдържа! Мислих си просто да прочета статията и да забравя, но как да подмина темата за злоупотребата и подигравката с хората и чувството им за милосърдие, съпричастност, с желанието им да помагат?! Не мога!

Ядосах се, като прочетох статията в www.dnes.bg със заглавие „Фалшификатори продават картички от името на БЧК“. Някакви „идейни“ хора решили, че могат да печелят по толкова лесен, но гаден (извинявам се за използваната дума) начин. Та къде се намират те? За какви се мислят?

Какво ли питам… Спомням си и още не мога да си обясня спокойния глас на моя позната, която преди няколко години ми разказваше за работата си. Тя продавала картички и така събирала дарения. Ходели по малките градчета и по селата, обяснявали на хората по улиците или по къщите, че събират за „деца в нужда, на които трява да се помогне“ и не искали големи суми. Картичката имала стойност само от 2 лева! Е, какво са 2 лева, нали? Оказва се, че това е сума, която не е трудно да се отдели. А и още повече, че е за дарение! Тя продължаваше да говори, че си докарва добри пари от тази работа и моето учудване и недоумение растеше все повече. Много просто – хората дават и повече, но получват една картичка. Останалото отива у събирача. А особено в големите градове бизнесмени дарявали и по-големи цифри и тогава било дори по-интересно за късметлията – продавач на картички! Не искам да си спомням още подробности от разказа й, защото ми се повдига…

Колко безскрупулен трябва да е човек, за да продаде картичка дори само за 2 лева и да твърди, че „парите отиват за децата“? Доколкото ми е известно, по малко от половината стигат изобщо до предназначението си. Останалото се разпределя между „търговеца“, фирмата (пардон фондацията) и бездънната яма… Как да коментирам? Думи нямам просто!

Самата аз организирам благотворителни акции и знам с какво недоверие се приемат подобни инициативи именно поради ей такива причини. Успехът на осъществените идеи (всички могат да се намерят описани в блога ми в старите статии) се дължи само да коректното отношение на всички учстници.

Що се отнася до „картичките – дарения“, принуждавам се да направя заключението, че е поредната лесна възможност за някои да забогатеят на чужд гръб, а за други – също толкова лесен начин да дарят и да забравят.

Моля, ако не сте си купили картичка днес – направете го и ще сте извършили доброто си дело за деня! …

Ива

The monologue is the most popular form of dialog!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.