Second hand или Outlet

Пролет, лято, есен, зима – мода винаги ще има! Хм, даже има и рима…

Модата е странно нещо – всеки я разбира, както си иска и я прилага според нагласата си. Понякога си мисля, че това понятие е просто етикет за всички дрехи, обувки, чанти и аксесоари (на практика за всичко), което може да се хареса на някого. Да, звучи изключително парадоксално, но е факт! Хората не си приличат по вкус и по цвят. Не са еднакви и във възприятията си за модата. Редовно чувам изказвания, че модерно е нещо, което е удобно или това, с което си облечен.

?? понеже модата и модните тенденции се въртят (с леки модификации) хората спокойно могат да си носят „старите дрехи“. Не само това, ами именно поради този факт, процъфтява бизнесът на „старите колекции“ (outlet) или дрехите „втора употреба“ (second hand). Дрехите втора употреба си имат положителни и отрицателни страни. Но то какво си ли няма? Като се замисля –  и в моя гардероб има такива – купувани в страната и в чужбина. Едно от нещата, които най-много харесвам в тях е, че има огромна вероятност да не ги видя на никого другиго, а и че знам как изглеждат след изпиране.

Чувала съм какви ли не изказвания – от това, че в чужбина всички аутлети са страшно заредени със стоки по последна мода, та до такова, че дрехите „втора употреба“ са дрехи на покойници. Разбира се, могат да изникнат хиляди въпроси, като например – Защо на запад хората изхвърлят дрехите си, а тук ние купуваме същите тези? Как се събират дрехите „втора употреба“? Как точно се перат, почистват и дезинфекцират? ?? каквито и да са отговорите, те няма да попречат на всички купувачи да щурмуват магазините след редовното зареждане „всеки понеделник“. ?? аз дори ще продължавам да си купувам от време на време по едно – две нещица и ще им се радвам даже…

Разсъждавайки по въпроса, мога накратко да заключа, че дори модата да престане да се върти и в Outlet shop-а да започнем да виждаме познати неща, дрехите „втора употреба“ ще са винаги актуални. ?? сякаш това е предопределено именно поради тяхната неповторимост. Причината са различните вкусове на хората, които са си ги харесали по рафтовете и закачалките в „нормалните“ магазини.

Забавно е! Независимо какво би предпочел човек, хора винаги ще има по магазините. Няма лошо!

Ива

The monologue is the most popular form of dialog!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.