Ден на здравето или ден на здравите?

Вчера сутринта по БГ радио чух, че 7- ми април бил световният ден на здравето. ??нтересно! Световните дни са почти като църковен православен календар – всеки ден е ден на нещо. Не, че имам нещо против, но по-интересното е, че в България не го честваме. А ние имаме навик да празнуваме с повод и без повод… Реших да отида на лекар и после да се почерпя с нещо по случай празника. Та нали така се отбелязва специален ден? Но за какво всъщност е добре да се замислим на този ден?

Специалните дни и в друго отношение са като рожденните дни – има ги само по един път в годината. Обикновено целта им е да напомнят или да заострят вниманието ни към нещо определено.

В този ред на мисли и аз реших, че на световния ден на здравето здравите трябва да се замислят за здравето си. Винаги съм се чудила, защо като кажа на някоя стара баба „Наздраве!“, тя ми отвръща с „На болните – здраве, а на здравите – кюския!“ Ами ясно е – на здравия здраве не му трябва. Той си има и често не се замисля за това, а го третира като даденост. ?? понеже сме здрави, не ходим на лекар, т. е нямаме създаден навик да ходим профилактично да проверяваме състоянието си, в много случаи си създаваме излишни притеснения, когато нещо ни заболи. Тогава обаче отново не се допитваме до специалист, а провеждаме онлайн консултация с д-р Гугъл. По негова препоръка хукваме към аптеката и взимаме нещо, което – както обещават рекламите – веднага ще замени болката с прекрасно настроение.

Ето така се завърта един омагьосан кръг около здравето ни – не питаме лекаря, да не би случайно да ни открие нещо; не ходим на доктор и защото не ни боли нищо; четем в интернет, слушаме хората, тичаме до аптеката и след като разменим няколко реплики с аптекаря, взимаме решение за наше добро. Понякога се оказва, че това не е правилното решение, но пък да не би всяко друго решение, което взимаме, да е правилно. Най-малкото се успокояваме така… ?? аз действам по тази схема в някои случаи. Но пък именно заради вчерашния специален ден на здравето, реших да си обръщам внимание. Не само на мен, но и на здравето ми!

?? ако световният ден на здравето е кюскията в споменатата народна мъдрост, то, изглежда, имаме нужда от повече такива дни. Хайде, останете си със здраве!

Ива

The monologue is the most popular form of dialog!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.