Ден на здравето или ден на здравите?

Вчера сутринта по БГ радио чух, че 7- ми април бил световният ден на здравето. ??нтересно! Световните дни са почти като църковен православен календар – всеки ден е ден на нещо. Не, че имам нещо против, но по-интересното е, че в България не го честваме. А ние имаме навик да празнуваме с повод и без повод… Реших да отида на лекар и после да се почерпя с нещо по случай празника. Та нали така се отбелязва специален ден? Но за какво всъщност е добре да се замислим на този ден?

Специалните дни и в друго отношение са като рожденните дни – има ги само по един път в годината. Обикновено целта им е да напомнят или да заострят вниманието ни към нещо определено.

В този ред на мисли и аз реших, че на световния ден на здравето здравите трябва да се замислят за здравето си. Винаги съм се чудила, защо като кажа на някоя стара баба „Наздраве!“, тя ми отвръща с „На болните – здраве, а на здравите – кюския!“ Ами ясно е – на здравия здраве не му трябва. Той си има и често не се замисля за това, а го третира като даденост. ?? понеже сме здрави, не ходим на лекар, т. е нямаме създаден навик да ходим профилактично да проверяваме състоянието си, в много случаи си създаваме излишни притеснения, когато нещо ни заболи. Тогава обаче отново не се допитваме до специалист, а провеждаме онлайн консултация с д-р Гугъл. По негова препоръка хукваме към аптеката и взимаме нещо, което – както обещават рекламите – веднага ще замени болката с прекрасно настроение.

Ето така се завърта един омагьосан кръг около здравето ни – не питаме лекаря, да не би случайно да ни открие нещо; не ходим на доктор и защото не ни боли нищо; четем в интернет, слушаме хората, тичаме до аптеката и след като разменим няколко реплики с аптекаря, взимаме решение за наше добро. Понякога се оказва, че това не е правилното решение, но пък да не би всяко друго решение, което взимаме, да е правилно. Най-малкото се успокояваме така… ?? аз действам по тази схема в някои случаи. Но пък именно заради вчерашния специален ден на здравето, реших да си обръщам внимание. Не само на мен, но и на здравето ми!

?? ако световният ден на здравето е кюскията в споменатата народна мъдрост, то, изглежда, имаме нужда от повече такива дни. Хайде, останете си със здраве!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.