„От сърце – до сърце“ – една идея в действие

сърце„Казвам се ??ва Колева и имам едно желание, за изпълнението на което Вие бихте могли да ми помогнете…“

Така започва писмото, което изпратих до директорките на два дома за деца без родители в България и което продължава така:

„Не съм от хората, които се сещат за „ближния“ само по празниците. В неделя обаче бях на едно благотворително събиране (коледно парти) на Център за защита на животните и някак си вечерта ме накара да се замисля. Спонтанно в сърцето ми се роди идеята да направя скромна благотворителна кампания за някой по-неизвестен дом за деца без родители.

Не гледам телевизионните предавания за набиране на средства, не изпращам и съобщения със същата цел.

Смятам, че дарението е нещо лично и трябва да достигне от сърце до сърце.

В замислената скромна кампания ще се включат мои роднини, близки, приятели и познати. Всеки от нас има у дома си например играчки, които вече не използва или добре запазени дрешки, или пък учебни материали (моливи, химикали и др.). Намерението ми/ ни е да получите колета с предметите по пощата.

Моля за Вашето мнение – какво бихме могли да дарим на децата в дома, за който отговаряте Вие?   Моля открито да ми кажете, дали изобщо е възможно осъществяването на една такава спонтанна, но сама по себе си добра идея?

Ще се радвам на Вашия отговор, за да отключа доброто в приятелите си и да доставим радост на децата, които нямат семейство, с което да посрещнат празниците. Убедена съм, че за тях семейството – това сте Вие и персоналът на дома. Ако е възможно, позволете ми/ ни да Ви подкрепим с нещо дребно, но от сърце.

Надявам се на скорошен отговор и оставам на Ваше разположение,

??ва Колева“

?? така вчера и днес разговарях с двете директорки на домовете в с. Галатин, обл. Враца и дом „Щурче“ в гр. Средец, обл. Бургас. Домовете избрах случайно, разглеждайки страницата www.svetlinka.org

В телефонния ни разговор госпожа Стаменова от с. Галатин не прикри радостта си от подобна идея, но сподели със съжаление, че до края на годината домът ще бъде закрит.  Децата от дома ще бъдат разпределени по други домове и с това дарението ни няма да постигне целта си. Нея самата преназначават на друго място и тя обеща да ме запознае със ситуацията там за бъдещи подобни инициативи, които винаги биват добре приети от персонала и децата. Така усилията ми се насочиха към дома за деца без родители в гр. Средец. Свързах се и с госпожа Колелиева и след като споделих замисъла, тя ме запозна с нуждите на децата.

В дом за деца без родители „Щурче“  са настанени 50 деца на възраст между 3 и 7 годи?на възраст. Бройката варира често, понеже някои деца биват премествани, а на тяхно място идват нови, но актуалната бройка е тази. Те се радват предимно на дрешки, обувки, книжки, рисувателни принадлежности и книжки за оцветяване, играчки и др. подобни неща. играчките не трябва да бъдат плюшени, понеже поради възрастта на децата те трябва често да се дезинфекцират, а възможност за това не съществува. Размерите за дрешките са от 28 до 30, а за обувките между 15 и 18.

Както казах на нея, така и тук ще напи?а, че не искам да правим парични дарения. ??деята е съвсем друга – „от сърце – до сърце“ . Пари винаги са нужни, но този път нека бъде предметно дарение. Неща, които имат стойност за нас, имат още по-голяма стойност за някого, който не може да чете етикети и да обикаля магазини.

Всеки е добре дошъл с принос по своя преценка. В Пловдив и София ще уточня място като среща за събиране на даренията. Това ще уточня в последствие, а самата пратка ще изпратя по куриер на адреса на дома на вниманието на директорката.

Ако има желаещи, пишете свободно в коментарите! Търси се и някой, който би поел разноските по изпращането на колета.

От сега се радвам на осъществяването на тази спонтанна идея. Тя няма претенции да бъде кампания, защото думата е достатъчно натоварена от медиите и различни организации, за които това е ежедневие.

За „От сърце – до сърце“ всеки жест има тежест!

Благодаря ви – на всички, предварително и от сърце!


Ива

The monologue is the most popular form of dialog!

12 thoughts on “„От сърце – до сърце“ – една идея в действие

 1. пв разполагам основно с плю?ени играчки, ще се постарая да събера каквото мога, но пък затова мога да покрия поне част от разноските по изпращането (бих поела и цялата, зависи от сумата) Прегръдки за инициативата 🙂

 2. Сега се зачетох, тъй като знае? работя в магазин за обувки, сигурна ли си че това са точните размери… 18 номер европейска номерация е за прохождащи… 🙂 Може би бх е друга, не зная…

 3. пва и мен много ме съмнява номерата за обувките да са така. Алекс е на 3г. и носи номер 25. Предполагам, че обувките трябва да са от 26ти номер нагоре…

 4. УТОЧНЕНпЕ:
  Радвам се да съобщя, че има вече уточнен пунк за СОФпЯ.
  В сградата на СТОПАНСКпЯ ФАКУЛТЕТ на СУ на „Цариградско ?осе“. Зала 101 на партера.
  Неделя, 19.12. между 10.30ч. и 13.00 часа.

  Аз ще бъда там и ще очаквам всеки, ре?ил да дари нещо за децата в гр. Средец (дом за деца без родители „Щурче“).

  До тогава!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.